Wishlist 0

Tot ce trebuie sa stii despre calibrarea termostatului

Post Related Products

Temperatura din casa ta are o importanta si un rol major pentru confortul tau si al celor dragi tie. Deci, cu siguranta atunci cand vezi ca termostatul tau indica existenta unei erori, sau nu mai functioneaza cum obisnuia, vei incepe sa iti pui intrebari. Eroarea sau problema poate sa aiba cauze multiple, insa cea mai frecventa cauza o reprezinta o calibrare gresita a termostatului.

Poate parea o problema complexa, la prima vedere, insa nu trebuie sa iti faci griji – iti poti calibra termostatul singur, fara a necesita interventia unui specialist. Dar pentru a reusi sa iti diagnostichezi termostatul, trebuie mai intai sa-i cunosti toate abilitatile si functiile.

Care sunt functiile unui termostat?

In functie de modelul de termostat de abient pe care il ai, acesta va veni cu o serie de caracteristici si functii. Cele mai noi modele permit reglarea in timp real a temperaturii din imobil, oferindu-ti libertatea de a seta o temperatura optima pentru fiecare camera in parte. Daca prezinta caracteristici de programare, atunci abilitatile acestuia de schimbare a temperaturii va ajunge la nivelul urmator, intrucat vei putea sa iti setezi de la distanta temperatura, prin intermediul unui telefon inteligent.

Termostat Programabil

Termostatele programabile sunt printre cele mai utilizate modele in ultimul timp. De ce? Datorita functiillor multiple pe care le pot indeplini si a avantajelor cu care vin. Nu necesita “calibrari” dese, intrucat vin deja calibrate din fabrica. Mai mult, datorita abilitatii de a “simti” temperatura din camera, vor trimite datele spre unitatile HVAC, pornind sau oprind, dupa caz, centrala sau aerul conditionat.

De asemenea, daca termostatul tau este unul dintre modelele smart, va invata tiparul programului tau, in functie de orele si temperaturile programate de tine. Astfel, tu nu va trebui sa introduci de fiecare data ora si temperatura dorita, intrucat termostatul o va retine si va porni singur, asigurand in permanenta procesul de calibrarea termostatului.

Conditii de instalare

Termostatele vin, de cele mai multe ori, deja programate si calibrate din fabrica. Insa, din cauza instalarii necorespunzatoare, pot suporta cateva dereglari in timp. Asadar, asigura-te ca ai instalat termostatul intr-un mediu propice:

·         Inaltimea la care este instalat trebuie sa fie aproximativ 1.5m de sol. Astfel, aparatul va putea sa masoare corect temperatura ambientala din camera.

·         Locatia in care decizi sa-l pui trebuie sa fie usor accesibila, pentru ca tu sa poti modifica, oricand iti doresti, temperatura camerei

·         Asigura-te ca este instalat intr-un loc in care nu este afectat de lumina soarelui, sau alte surse de caldura si lumina adiacente. Altfel, factorii indirecti vor afecta citirea temperaturii, rezultand in afisaje necorespunzatoare.

·         In functie de tipul termostatului pe care il ai, poti sa-l montezi direct pe perete sau, dupa caz, il poti lua cu tine.

Daca inca nu stii cum sa alegi corect un termostat, poti citi mai multe detalii despre ce greseli sa nu faci in alegerea unuia chiar aici! Mai mult, echipa Stecom te poate ajuta cu sfaturi, montaj si instalare atat pentru termostat cat si pentru centrala termica. Deci, nu ezita sa ceri sfatul specialistilor nostri.

Calibrarea Termostatului

Cum iti dai seama cand termostatul tau nu mai este calibrat corect? Foarte simplu! Daca nu este reglat corect fie este prea cald si nu te poti odihni, somnul tau avand de suferit, fie este prea racoare din cauza duratei prelungite de functionare a aerului conditionat. Mai mult, daca stii ca termostatul nu a mai fost curatat de mult, a cazut sau a fost lovit, atunci este foarte probabil sa-si fi pierdut calibrarea corecta din fabrica. Chiar daca acest proces de calibrare se poate realiza de catre instalatorii profesionisti, sau instalatorul aerului conditionat, daca decizi sa iei problema in propriile maini, poti urma pasii de mai jos.

1)      Verifica precizia termostatului. Nu te grabi, mai intai verifica-i precizia. Ia un termometru de camera si aseaza-l langa termostat. Lasa aerul conditionat sa mearga aproximativ 15 minute, apoi compara temperatura citita de termostat cu cea citita de termometru. Daca dereglajul este mai mare de +/- 3 grade atunci termostatul tau necesita calibrare si poti merge la pasii urmatori. Daca dereglajul este mai mic, atunci termostatul tau functioneaza corect.

 

2)      Curata interiorul. Termostatele clasice dar si cele moderne care functioneaza cu ajutorul bateriilor necesita curatare interna din cand in cand. Desfa usor carcasa si curata interiorul. Chiar daca termostatele pot semana intre ele, circuitele interne difera de la model la model, deci nu te grabi in acest proces. Odata desfacuta carcasa, foloseste o perie moale sau carpa curata si curata delicat componentele. Atentie la circuite! Si in nici un caz nu folosi aspiratorul!

 

3)      Verifica conexiunile cablurilor. Dupa ce ai curatat interiorul termostatului, asigura-te ca firele sunt conectate corect si sigur. Daca exista in continuare murdarie sau coroziune aparenta, da-o la o parte usor. Poti folosi si un betisor de urechi pentru curatarea locurilor dintre circuite.

 

4)      Verifica din nou temperatura. Repeta pasul 1 si lasa-i 15 minute sa se recalibreze. Daca, insa, chiar si dupa acest proces temperatura nu este reglata, atunci problema este mai grava si necesita asistenta suplimentara.

 

Modele de Termostate Indragite de Clienti

Termostat Salus RT310 RF

Printre cele mai utilizate termostate se regaseste si termostatul Salus RT310 RF. Datorita abilitatii acestuia de sincronizare cu majoritatea tipurilor de centrale termice cat si afisajul minimalist dar intuitiv, Salus RT 310 RF este usor de utilizat si nu necesita interventii frecvente de calibrarea termostatului.

Mai mult termostatul si receptorul (senzorul) sunt deja calibrate si sincronizate din fabrica, deci nu va trebui sa-ti bati prea mult capul cu ele. Tot ce trebuie sa faci este sa cablezi si sa pornesti receptorul, sa introduci bateriile si sa setezi temperatura dorita.

Fiecare buton in parte are cate o functie alocata, iar combinatiile de butoane pot realiza diverse activitati: