Wishlist 0

6 Cele mai comune greseli pentru incalzirea/racirea casei

Post Related Products

Cu siguranta te-ai lovit pana acum de o temperatura variata in casa. Fie ca este vorba despre o temperatura mai crescuta, fie ca este vorba despre o temperatura mai scazuta, consumul de energie o sa fie vizibil la facturi. Poti obtine o economisire la nivelul facturilor electrice fara a pierde confortul termic. Cum? Evitand aceste greseli.

·         Instalarea defectuoasa a aerului conditionat

·         Pozitionarea gresita a termostatului

·         Configurarea gresita a termostatului

·         Ignorarea semnalelor de alarma oferite de mentenanta preventiva

·         Neefectuarea mententantei la timp

·         Obiceiurile “rele”

Instalarea defectuoasa a aerului conditionat

Poate ca aceasta varianta ti-a trecut de multe ori prin minte, insa nu ai corelat-o cu economia energiei electrice. Gaseste o tinuta care sa permita casei tale sa aiba o temperatura placuta pe timpul zilei, dar nici tie sa nu-ti fie frig sau cald. Hainele confectionate din bumbac asigura un transfer termic optim, fiind extrem de utile atat pentru vara cat si pentru iarna.

De asemenea, ai grija cu pozitionarea aerului conditionat si a caloriferelor. Aerul conditionat este indicat sa fie instalat mai sus cu cel putin un metru fata de orice tip de planta pe care doresti sa o pozitionezi landa acesta. Altfel, particule de pamant si bucati de frunze ar putea patrunde in interiorul aerului ducand la mai mult decat incercarea unei economii.

Pozitionarea si configurarea gresita a termostatului

Deseori disconfortul termic poate proveni din pozitionarea gresita a termostatului si din dereglarea acestuia ca efect. Spre exemplu, atunci cand amplasezi un termostat, indiferent de modelul ales (fix sau mobil) nu trebuie sa fie pozitionat in bataia directa a razelor de soare sau aproape de o alta sursa de caldura. Mai mult, este de preferat sa nu plasezi alte aparate langa termostatul tau. Chiar daca termostatul este instalat intr-o pozitie corecta, plasarea altor aparate langa acesta poate influenta temperatura “citita”.

Multe modele de termostat sunt usor de instalat, fiind extrem de tentant sa incerci sa le montezi de unul singur. Insa, este de preferat sa apelezi la un ajutor profesionist pentru a te asigura ca termostatul tau este instalat corect dar si configurat pentru locuinta ta. In procesul de achizitie al centralei termice, Stecom ofera atata consultanta in alegerea centralei termice dedicata locuintei tale, insa vine cu servicii complete de instalare si montare. Acestea includ si pozitionarea, montarea si instalarea termostatului aferent centralei.

Nu atat “configurarea” gresita a termostatului reprezinta o problema, cat dereglarea acestuia din diferite cauze. Iar atunci cand senzorul termostatului este dereglat, temperatura din locuinta fluctueaza, tu simti un disconfort termic, iar facturile tale arata aceste aspecte foarte clar. Poti citi mai multe detalii despre calibrarea termostatului tau chiar aici.

Ignorarea semnalelor de alarma si neefectuarea mententantei la timp

Trecuta este vremea aparatelor de incalzire zgomotoase. Acum, indiferent de modelul ales – fie ca este vorba despre aere conditionate, centrale termice sau calorifere – toate functioneaza silentios. De aceea, in momentul in care oricare dintre aparatele destinate incalzirii/racirii casei tale incepe sa scoata zgomote, indiferent cat de mici, acesta este un semn ca ceva nu merge bine.

Un alt semn de alarma ca unitatila tale de incalzire/racire nu functioneaza bine, o reprezinta mirosurile ciudate care pot aparea. Acestea pot fi rezultatul necuratarii filtrelor, sau chiar a instalatiei in sine. In acest caz, ai nevoie de asistenta unui specialist. Stecom ofera servicii complete de montare, instalare, mentenanta si diagnosticarea problemelor, deci poti apela cu incredere!

De aceea, este indicat sa pastrezi un calendar anual cu perioadele de mentenanta a fiecarui aparat de incalzire/racire prezent in casa ta!

Obiceiuri “rele”

Din aceasta categorie fac parte toate obiceiurile “paguboase” pe care ti le-ai insusit pe parcursul anilor. Printre acestea se afla si:

·         Ignorarea umiditatii excesive din incaperi

·         Neglijarea izolatiei interioare/exterioare

·         Pastrarea jaluzelelor deschise

·         Neajustarea corecta a temperaturii

·         Achizitionarea aparatelor nepotrivite pentru spatiul locuintei tale

Concluzie

Daca iti doresti sa economisesti energie electrica dar sa si pastrezi o temperatura optima in casa, exista cateva greseli pe care este bine sa le eviti. Mai mult, nu colabora cu “specialistii” necalificati sau neacreditati, intrucat locuinta ta va avea de suferit.