Wishlist 0

Tot ce trebuie sa stii despre Hidrofor

Post Related Products

Hidroforul este unul dintre elementele importante ce nu trebuie sa lipseasca niciunei case. Fie ca este vorba despre alimentarea cu apa menajera, fie ca apa este utilizata la incalzirea locuintei, hidroforul joaca un rol esential atat pentru montaj centrala, cat si pentru buna functionare a gospodariei. Ce face concret un hidrofor? Preia apa din fantani si rezervoare naturale, si o transporta la instalatiile sanitare din locuinta, sau la furtunul pentru gradina.

Un hidrofor de calitate este necesar pentru buna functionare atat a locuintei tale cat si a centralei termice. Daca iti doresti ajutor in alegerea modelului perfect pentru locuinta ta, apeleaza cu incredere la specialistii Stecom! Echipa noastra va analiza datele si iti va recomanda modelul perfect de hidrofor si pompa pentru casa ta. Descopera calitatea si beneficiile unei echipe ce incalzeste romanii din 2000!

Ce este Hidroforul?

Hidroforul este un echipament ce contribuie la extragerea apei din retelele subterane ale panzei freatice. Un hidrofor performant nu se limiteaza doar la o categorie de retea, acesta fiind capabil sa extraga apa din diverse tipuri de retele.

Procesul de functionare al Hidroforului

Hidroforul joaca rol dublu – atat de aspirare cat si de pompare. Procesul este simplu, in trei stadii. In primul stadiu, prin intermediul hidrofor pompa se extrage apa din reteaua cu care este legat. In pasul doi, apa este introdusa intr-un vas de expansiune, iar in faza a treia apa este pompata, mai departe, in tevile din locuinta. Nu trebuie sa iti faci griji pentru presiunea apei, intrucat prin motor hidrofor, presiunea apei se va regla constant, atingand valorile potrivite locuintei tale.

Cum se alege un Hidrofor?

Alegerea unui hidrofor potrivit casei tale este un pas caruia trebuie sa-i acorzi atentie sporita, intrucat vei face o investitie pe termen lung. Asadar, pentru a te sprijini in alegerea corecta, iti vom oferi reperele dupa care te poti ghida pentru a face alegerea ideala.

Criteriul principal ce sta la baza alegerii unui hidrofor nu este neaparat intrebarea “cat costa un hidrofor?”, ci mai degraba “care este consumul locuintei?”. In functie de tipul casei, numarul de bai si numarul de persoane ce urmeaza sa utilizeze instalatia. Asadar, o casa de vacanta poate avea un consum de apa de aproximativ 10-20 litrii pe minut, in timp ce o casa comuna consuma aproximativ 20 – 30 litri pe minut.

De asemenea, in functie de marimea casei, aceasta va consuma cantitati mai mari sau mai mici de apa. Spre exemplu, o casa de marime medie poate consuma pana la 50 de litri pe minut, in timp ce o casa de dimensiuni mari, poate ridica consumul pana la 90 litri pe minut.

Debitul de Apa

Pentru a te asigura ca alegi modelul ideal trebuie sa cunosti raspunsul la urmatoarele intrebari:

·         Ce debit de apa este ideal pentru locuinta ta?

·         Care este presiunea ideala pentru apa?

·         Cat de adanc este rezervorul de apa si ce tip de pompa se pliaza cel mai bine pe necesitatile locuintei?

·         Este preferabil un hidrofor complet sau este recomandat alegerea unei pompe separate?

De asemenea, este recomandat sa cunosti debitele de apa aferente instalatiilor din locuinta ta. Chiar daca acestea pot fi diferite in functie de tipul casei, in general volumul de apa se poate incadra in urmatoarele limite:

·         Furtunul de gradina – 20-25 litru/minut

·         Toaleta – 9-10 litru/minut

·         Dus – 10-15 litru/minut

·         Robineti – 15-18 litru/minut

·         Masina de spalat vase – 15-20 litru/minut

·         Masina de spalat rufe – 10-15 litru/minut

Tipuri de Hidrofor

In functie de adancimea retelei de apa la care este conectata casa ta, vei avea nevoie de un hidrofor apa de capacitate diferita. Astfel, adancimile si modelele de echipament pentru fiecare in parte se pot imparti in trei mari categorii:

I.                     Adancimi mici, intre 8-9 metri. Aceste tipuri de adancimi se considera adancimi de suprafata si necesita un hidrofor echipat cu o pompa de suprafata. Acest tip de hidrofor cu pompa nu poate ajunge mai jos de 9 metri, de aceea nu este indicat utilizarea lui pentru rezervoare mai adanci.

II.                   Adancimi medii, intre 9 metri pana la 25 metri. Hidroforul ideal pentru aceasta adancime necesita o pompa cu ejector. Diferenta dintre aceasta si pompa de suprafata este elementul suplimentar, respectiv ejectorul. Acesta este legat de pompa prin doua tevi, a caror “datorie” este sa regleze presiunea si sa ofere volumul de apa pompat.

III.                 Adancimi mari, de peste 25 metri. Cand rezervorul este plasat la o distanta atat de mare fata de suprafata, este important ca pompa hidroforului sa fie una care suporta scufundarile, respectiv o pompa submersibila. Acest tip de pompa va fi complet scufundata in apa rezervorului pentru a produce efectele dorite.

Amplasamentul si Montarea Hidroforului

Amplasamentul si montarea hidroforului necesita un spatiu dedicat, special amenajat pentru a putea suporta si sustine hidroforul.

Amplasarea

O locatie ideala pentru instalarea hidroforului este orice suprafata plana, fara obstacole, cu suficient spatiu de jur imprejur. Asadar, se poate instala fie in garaj – daca acesta este suficient de spatios si aerisit, sau in subsolul casei, daca acesta se afla pe un plan superior retelei de apa. Odata ales locul, hidroforul trebuie sa fie securizat cu dibluri.

Pentru pastrarea in siguranta a hidroforului tau, este necesar sa construiesti un “camin” adecvat. Astfel, pentru crearea acestuia, trebuie sa tii cont de urmatoarele:

·         Groapa pentru camin trebuie sa fie cat mai aproape de rezervorul de apa. Dimensiunea acesteia trebuie sa fie direct proportional cu marimea hidroforului. Insa minimul este recomandat sa nu fie mai mic de 1 metru.

·         Odata finisata groapa, aceasta trebuie sa fie izolata corespunzator cu un strat de bitum.

·         Zidirea este pasul urmator. Aceasta se poate efectua cu diverse materiale in functie de preferinte si buget.

·         Crearea circuitelor potrivite – apa si electricitate. Asigura-te ca legi tevile cat si firele electrice de hidrofor, conectandu-l astfel cu intreaga retea. Insa verifica izolatia acestora inainte de a pune echipamentul in functiune, pentru prevenirea oricaror probleme.

·         Acoperirea si termoizolarea. Ultimul pas il reprezinta asigurarea hidroforului cu un acoperis potrivit, accesorizat cu o iesire de acces. De asemenea, daca stii ca vei utiliza hidroforul si in timpul sezonului rece, termoizoleaza complet locatia, pentru a preveni defectiunile acestuia prin inghet.

Montarea

Instalarea sau montarea hidroforului nu este o operatie ce necesita un specialist, fiind un proces usor de realizat pe cont propriu. Insa, vei avea nevoie de urmatoarele ustensile: chei reglabile, surubelnita, banda izolanta, cutit.

In functie de tipul de hidrofor pe care alegi sa-l instalezi, va trebui sa asamblezi piesele intre ele conform manualului de utilizare care insoteste echipamentul. Odata intelese partile si metoda de interconectare a acestora, nu vei avea probleme in aplicarea benzii izolante pentru a eficientiza utilizarea hidroforului.

Chiar daca pasii de asamblare pot diferi in functie de modelul hidroforului, exista cativa pasi ce sunt “universali”. Printre acestia se regasesc:

·         Racordarea furtunului la pompa si implementarea filtrului.

·         Fixarea racordului la pompa si dirijarea sensului de circulatie a apei.

·         Montarea unui robinet si a unor nipluri de legatura – nu toate modelele de hidrofoare necesita acest pas.

·         Asamblarea manometrului si presostatului pentru o evidenta concreta a situatiei.

Intrebari Frecvente

Manualul ce insoteste modelul tau de hidrofor ar trebui sa cuprinda toate informatiile importante referitoare la produsul pe care l-ai achizitionat. Insa exista posibilitatea ca inca sa mai ai nelamuriri legate de utilizarea si functionalitatea unui hidrofor. Asadar, am alcatuit o lista cu cele  mai frecvente intrebari. Citeste-le cu atentie, poate intrebarea ta se regaseste printre acestea.

1)      La ce se poate utiliza un hidrofor? Un hidrofor se poate utiliza ca sursa de alimentare cu apa a gospodariei. Asadar, functionalitatea unui hidrofor se poate impartii in 3 grupe largi:

a.       Alimentarea cu apa din rezervoare si fantani

b.       Irigarea gradinii

c.       Aspersoare si stropitori

2)      Care sunt avantajele? Avantajele unui hidrofor includ functionarea la mari adancimi pentru apa curata, zgomot redus pentru functionare silentioasa, consum mic de energie electrica, caracteristici de autoamorsare (va prelua singur apa, fara interventie manuala).

3)      Racordarea electrica se poate realiza pe cont propriu? Desi acest proces nu necesita, neaparat, un specialist – daca cunosti principiile de baza ale racordarii electrice – este recomandat sa apelezi la un electrician de specialitate. Astfel, vei putea evita posibilele probleme ce pot rezulta dintr-o racordare defectuoasa.

Concluzie

Un hidrofor trebuie ales cu grija, intrucat reprezinta o investitie de durata, pe termen lung. De asemenea, asigura-te ca modelul hidroforului ales este compatibil cu necesitatile locuintei tale. Calculeaza numarul de persoane care locuiesc in casa, numarul de bai si cate instaltii sanitare vor utiliza concomitent apa. De asemenea, tine cont de distanta dintre panza freatica si hidrofor. Cu cat distanta este mai mare, cu atat presiunea va fi mai mica.

Asadar, daca tii cont de debitul de apa si de inaltimea de pompare a apei, si alegi hidroforul in functie de necesitatile locuintei tale, nu vei avea nici o problema. Daca insa preferi sa ai si parerea unui specialist, echipa Stecom te poate ajuta! Oferim servicii complete de montare centrale, si tot ce inseamna proiectul de gaze aferent centralei, pentru ca tu sa beneficiezi de o experienta premium si o echipa specializata.