Wishlist 0

Filtre pentru centralele termice

Post Related Products

Unul dintre cele mai importante componente necesare pentru bunastarea centralei tale, cat si pentru lunga functionare, este filtrul. Iar, tocmai pentru ca este atat de important, este necesar asa cunosti toate detalile referitoare la acesta. Chiar daca mentenanta centralei termice nu intra in jurisdictia ta, si va fi efectuata de o companie acreditata, cea responsabila pentru instalarea si montarea centralei tale termice, pentru a putea inlocui piesele deteriorate in timp, este important sa cunosti particularitatile si diferentele dintre modelele de filtre pentru centralele termice. Asadar, in acest articol iti vom prezenta diferitele tipuri de filtre, particularitatile fiecaruia dintre acestea, cat si sfaturi utile pentru intretinerea acestora.

Cea mai frecventa problema a filtrelor – calcarul

Banalul calcar poate fi cauza celor mai mari probleme ale filtrelor pentru centralele termice. Apa utilizata la gatit si preparat mancarea, la spatat sau chiar pentru incalzit contine doze mari de minerale, printre care si carbonatul de calciu. Acesta este principalul factor de dezechilibru, intrucat se depune in timp pe interiorul tevilor, al instalatiilor cat si al robinetilor, conducand la defectarea si deteriorarea aparatelor electrocasnice. Astfel, duritatea apei joaca un rol in distrugerea premature a instalatiei tale.

Cand apar aceste probleme?

De obicei odata cu anotimpul rece, intrucat atunci este perioada cand este mai frecvent utilizata instalatia. Cum agentul termic principal este apa, aceasta ajunge in instalatia de incalzire, radiatoare si calorifere, dar si in masina de spalat vase si masina de spalat rufe. Asadar, apa potabila si apa dura se combina, ducand la formarea depunerilor de calcar.

Cum se poate previne aceasta problema?

Desi este o problema grava, nu trebuie sa va faceti griji, intrucat pe cat de frecventa este aparitia acesteia, pe atat de usor este sa o eviti sau sa o previ. Principala metoda de protectie a filtrelor impotriva deteriorarii premature este instalarea unui filtru magnetic anticalcar, sau utilizarea unui dedurizator.

Principalele probleme generate de apa dura

·         Reducerea transferului termic

·         Depunerea in interiorul tevilor, pe pereti si facilitand o functionare imperfect

·         Cresterea pierderii presiunii apei

·         Blocarea pompelor si a robinetilor

Tipuri de Filtre pentru Centrale Termice

Pentru buna functionare a centralei termice, vei avea nevoie atat de cateva accesorii suplimentare, cat si de filtrul de apa potrivit. Astfel, pentru centrala cu alimentare pe gaz – cea mai des intalnita si frecvent utilizata centrala, vei avea nevoie de un regulator cu filtru de impuritati. Insa, pe langa acesta, vei mai avea nevoie si de:

Filtru Anticalcar

Principalul aliat impotriva calcarului, filtrul acesta utilizeza campul magnetic pentru a sparge moleculele dure din sare, transformandu-le intr-o pulbere fina, inofensiva si usor de utilizat. Insa, trebuie sa tii cont, ca filtrul anticalcar se imparte, la randul sau, in mai multe tipuri. Dintre acestea amintim:

o   Filtru magnetic

o   Filtru cu polifosfati

o   Filtru cu gel

o   Filtru electronic

Filtru in forma de Y

A)      Echipat cu sita

Un filtru mecanic ce se monteaza pentru captarea si pastrarea particulelor solide din apa, filtrul in forma de “Y” cu sita are rolul de a proteja centrala termica si de a-i prelungi functionarea.  Cel mai recomandat filtru este cel echipat cu un cartus din bumbac, intrucat materialul este capabil de a retine chiar si cele mai firave si fine particule.

Intretinerea si utilizarea acestui tip de filtru este usoara, intrucat se poate instala repede si nu necesita curatare lunara. Se poate folosi timp de 2 ani pana la inlocuire, cu o perioada de spalare din trei in trei luni. Pozitia acestuia este recomandata sa fie pe teava de intrare a apei reci, amplasat inaintea filtrului anticalcar.

B)      Impotriva impuritatilor

Similar filtrului in forma de “Y” echipat cu sita, filtrul in forma de “Y” impotriva impuritatilor este mai fin, rolul sau fiind unul specific – de a capta si pastra particulele de rugina. Astfel, chiar daca apare rugina in tevi sau in calorifere, transferandu-se cu timpul in apa, acest filtru va preveni rugina din a intra direct in centrala termica si a o deteriora prematur. Insa, tocmai din cauza rolului sau specific, mentenanta acestuia este mai frecventa, trebuind sa fie schimbat si curatat la interval regulate de timp.

Filtru Antimagnetita

Unul dintre cele mai recomandate tipuri de filtre, filtrul antimagnetita are rolul de a capta si pastra toate tipurile de impuritati, indiferent de natura feroasa sau neferoasa a acestora. Combinand eficienta si puterea campului magnetic cu eficienta sitei, va pastra reziduurile departe de centrala ta termica.

Concluzie

Daca este ales tipul de filtru potrivit pentru centrala, si mentenanta este pastrata corespunzator, atunci rugina, calcarul si depunerile nu vor afecta buna functionare a instalatiei. De aceea, pentru a va oferi suportul complet, Stecom asigura servicii atat de proiectare cat si de montare si instalare centrala termica pentru a oferi confortul complet.