Wishlist 0

Este o centrala murala potrivita pentru locuinta ta?

Post Related Products

Alegerea centralei potrivite poate fi o provocare, in special cu gama larga de modele de centrala murala existente pe piata. Astfel, in functie de tipul de locuinta pe care il ai, este recomandata instalarea unui tip anume de centrala. Asadar, daca ai nevoie de un sfat, specialistii Stecom te pot ajuta sa alegi tipul de centrala termica murala perfecta pentru locuinta ta. Dar sa incepem cu inceputul.

Ce este o centrala murala?

“Ce inseamna centrala murala?” este una dintre intrebarile frecvente atunci este vorba de centrale termice. Concret, o centrala murala este o centrala termica, ce functioneaza cu gaz sau electricitate, si este montata, asa cum ii sugereaza si numele, pe un perete. Aceasta se poate instala fie direct pe peretele propriu-zis, fie intr-o mica nisa din perete. Insa, poti citi mai multe detalii despre o centralta murala in articolul nostru pe aceasta tema, chiar aici.

Centrala murala sau Boiler?

O centrala murala este utilizata atat in producerea apei calde, cat si in furnizarea agentului termic pentru incalzirea locuintei. Deci ofera atat caldura cat si apa calda. Daca, in schimb, o astfel de centrala este utilizata doar pentru incalzirea apei, este cunoscuta sub denumirea de boiler. Insa un boiler nu va putea fi utilizat pentru incalzirea locuintei.

Combustibilul Utilizat

Cel mai des utilizat combustibil este gazul natural, insa exista si posibilitatea utilizarii combustibilului lichid (GPL) sau a electricitatii. Astfel, in functie de combustibilul folosit, exista centrale cu camera de ardere deschisa sau inchisa. Iar pentru un rezultat de exceptie, se poate opta pentru centrale murale in condensatie. Desi sunt relativ nou introduse pe piata, centralele in condensatie ofera eficienta crescuta din punct de vedere energetic.

Cum functioneaza o centrala murala

In functie de combustibil si de agentul termic utilizat, modul de functionarea al centralelor murale va fi diferit. De exemplu, o centrala termica pe gaz, in condensare este printre cele mai utilizate metode de incalzire a locuintelor, utilizeaza un proces de functionare complex. Se bazeaza pe o faza initiala, de ardere a gazului, si pe o faza secundara de transformare a apei in vapori. Centralele traditionale, elimina vaporii alaturi de restul gazelor, dar centralele murale in condensatie pastreaza vaporii, transformandu-i din nou in lichid si reluand procesul. In a treia, si ultima, faza caldura este preluata si degajata.

Tipuri de Centrale Termice

Pentru ca investitia intr-o centrala termica este una de lunga durata, trebuie sa te asiguri ca alegi modelul potrivit pentru locuinta ta. Astfel, in functie de anumite criterii, centralele se pot clasifica in:

·         Centrale termice murale pe gaz – cele mai populare modele, gazul fiind o optiune fiabila pentru diverse tipuri de bugete. La randul lor, acestea se clasifica in centrale clasice si in condensatie.

·         Centrale termice pe lemne – se intalnesc cel mai des in zonele rurale. Sunt similar cu sobele traditionale insa ofera si posibilitatea incalzirii apei.

·         Centrale termice cu GPL – nu dauneaza mediului inconjurator. Si aceasta se poate imparti in centrala traditionala sau in condensatie.

·         Centrala electrica – utilizeaza electricitatea pentru crearea caldurii. Acest tip de centrala ofera doar atata caldura cat este declarata de producator, in functie de numarul de ore de functionare.

Criterii de alegere pentru Centrale Murale

Tinand cont ca investitia ta va fi de lunga durata, alegerea pe care o faci trebuie sa se plieze pe nevoile locuintei tale. Astfel, este recomandat sa tii cont de urmatoarele aspecte atunci cand doresti sa-ti achizitioneazi o centrala:

·         Capacitatea de furnizare a apei calde. Daca principalul motiv pentru care doresti o centrala este atat furnizarea de caldura cat si furnizarea de apa calda, trebuie sa te asiguri ca modelul dorit este capabil de acest lucru. Astfel, este recomandat sa intrebi specialistii Stecom care sunt modelele ce ofera si apa calda.

·         Eficienta energetica si randamentul centralei. “Lupta” se duce, la acest capitol, intre centralele termice traditionale si centralele termice in condensatie. Cele clasice au un randament mediu cuprins intre 90-95%, in timp ce modelele in condensatie ajung chiar si la 105-110%.

·         Modalitatea de informare si diagnoza. Prin acest sistem, centrala va anunta autnci cand exista vreo eroare in functionare, oferindu-ti date constant vis-à-vis de modul de utilizare.

·         Abilitati suplimentare. In aceasta categorie se incadreaza functiile suplimentare ce pot insoti centrala ta. Exemple din acest aspect sunt: protectia la inghet, evacuarea gazelor, tasta de deparazitare etc…

·         Garantie si postgarantie. Serviciile de garantiesi postgarantie oferite de firma prin care achizitionezi centrala sunt extrem de importante. Astfel, te vei asigura ca o echipa profesionista se va ocupa de bunastarea casei tale chiar si dupa punerea in functiune.

Concluzie

In functie de tipul locuintei tale, alegerea unei centrale se poate dovedi a fi o provocare. Insa, speram ca articolul nostru ti-a fost de ajutor in achizitionarea modelului potrivit. Specialistii Stecom sunt alaturi de tine, si sunt gata sa-ti raspunda la orice intrebare legata de centralele termice sau de serviciile ce rezulta din acestea. Descopera serviciile 360° Stecom! Confort si siguranta pentru tine si locuinta ta!