Wishlist 0

Uite un Mod Simplu de a utiliza un Manometru de Presiune

Post Related Products

Stiai ca pentru verificarea presiunii in centrala termica este necesara utilizarea unui manometru? Cu siguranta. Dar stii de ce este important sa fii atent la ce indica acest manometru de presiune? Desi este un instrument simplu de utilizat si de montat, multi trec cu vederea utilitatea si importanta unui astfel de echipament. Astfel, in acest articol, am adunat toate informatiile importante despre cum poti utiliza un manometru de presiune.

 

Principalele Cauze care duc la Cresterea sau Scaderea Presiunii

Centralele termice sunt partea centrala a sistemului de incalzire, fiind echipamente inteligente ce sunt proiectate sa poate fi diagnosticate usor, chiar si de cei care nu au o pregatire specializata in domeniu. Astfel, atunci cand apare o problema sau o eroare in sistem, centrala termica te va anunta printr-un cod de eroare.

Reglarea presiunii este un aspect important ce nu trebuie neglijat, daca iti doresti ca centrala ta termica sa functioneze corect. Insa, pot exista momente cand presiunea sa fie mai mare sau mai mica decat media potrivita. Principalele cauze care pot provoca variatii de presiune sunt:

·         Prezenta aerului in instalatie – O presiune mai mare de 2.5 bari poate presupune existenta aerului in interiorul instalatiei de incalzire. Daca aceasta este problema, este recomandata golirea instalatiei, prin utilizarea robinetului. Tine-l deschis pana presiunea scade la 1.5 bari.

 

·         Volumul de apa depozitat in instalatie este prea mare – Nu doar aerul in exces poate provoca o functionare defectuoasa. Si apa in exces poate fi cauza unei presiuni prea mari. Atunci cand se introduce prima oara apa in instalatie, se verifica manometrul de presiune. Acul trebuie sa nu depaseasca valoarea de 2 bari. Neatentia la umplerea instalatiei poate conduce la defectarea robinetului.

 

·         Vasul de expansiune are membrana sparta – Cum vasul de expansiune reprezinta “siguranta” centralei termice, avand si functie de amortizor impotriva supraincalzirii sistemului, defectarea acestuia va influenta negativ intregul sistem de incalzire. Cand apa calda ajunge la 100 grade Celsius isi creste volumul, iar vasul preia o parte din presiunea in surplus. Insa daca acesta se defecteaza, vei vedea diferenta cu ajutorul unui manometru presiune.

 

·         Hidroliza – Atunci cand apa intalneste diferite metale ce intra in component instalatiei de incalzire, eliberand hidrogen. Astfel, apare o reactie chimico-fizica ce modifica presiunea din circuitul de incalzire.

 

De ce scade presiunea centralei

Variatia de presiune nu este o problema daca diferenta dintre schimburi nu este prea mare. Insa daca scaderile sunt frecvente si sunt scaderi mari, atunci este indiciul perfect ca exista o problema in circuitul caloriferelor. In cazul in care presiunea ajunge in jurul a 3 bari, sansele ca bucataria ta sa se inunde sunt mari. Poti scade presiunea prin aerisirea corespunzatoare a caloriferelor.

Cum verificam Presiunea Centralei de Apartament?

Un manometru presiune apa va fi capabil sa indice presiunea apei din instalatia de incalzire a casei tale. Unele manometre au un afisaj analog, insa altele beneficiaza de un afisaj digital. In functie de consumul de apa calda dintr-o zi, sau in functie de caldura utilizata, acul de pe manometru va indica diferit in functie de perioada in care este citit. Asadar, pentru o verificare corecta a presiunii, este indicat sa citesti manometrul cand centrala este inchisa, prima oara, si apoi cand aceasta a inceput sa functioneze, pana in prima ora.

Cum Aerisesti Caloriferele

Daca principala sursa de eroare a presiunii o reprezinta aerul din calorifere, atunci este momentul sa-l aerisesti. Insa in functie de tipul caloriferelor, aerisirea acestora poate fi o provocare. Cum radiatorul utilizeaza convectia, oxigenul trece prin elementii caloriferului, generand, la final, curenti fierbinti.

In cazul radiatorul este blocat, murdar sau se afla intr-o stare deteriorata, eficienta caloriferului se anuleaza. Multe modele beneficiaza deja de un robinet sau un comutator pentru incalzire. Astfel, aerisirea se face usor, doar deschizand robinetul.

Concluzie

Utilizarea unui manometru este importanta daca iti doresti sa poti urmari si monitoriza presiunea centralei tale termice. Mai mult, este un indicator important in buna functionare a instalatiei de incalzire termice. Astfel, vei putea surprinde chiar de la inceput defectiunile si vei putea actiona din timp.

Daca nu esti sigur ce tip de manometru este perfect pentru centrala ta termica, echipa Stecom iti ofera consultanta in alegerea echipamentului perfect. Asadar, vei putea alege echipamente calitative, ce sunt in concordanta cu centrala ta, cu piese certificate si originale. Si, mai mult, odata achizitionata centrala termica de la noi, poti opta pentru serviciu de montaj, revizie si reparatii ulterioare. Iar daca locuinta ta nu beneficiaza de un proiect de gaze, poti opta si pentru crearea respectiv mentenanta acestuia.