Wishlist 0

Temperatura Optima pentru un Somn de Calitate

Post Related Products

Un somn odihnitor este intotdeauna binevenit, pentru o zi fresh si plina de energie. Insa, pentru un somn linistit, neintrerupt, ai nevoie de conditiile ideale si o temperatura optima. Iar una dintre cele mai frecvente probleme pe care o intampina multi este temperatura neadecvata a locuintei, respectiv a dormitorului.

S-a demonstrat stiintific ca un somn odihnitor este cel ce cuprinde cel putin 8 ore de somn. Insa, putini sunt aceia care chiar isi pot permite “luxul” unui somn de 8 ore. Majoritatea au un somn de maxim 7 ore. Chiar si acesta este suficient, insa trebuie sa fie de calitate pentru a te putea simti revigorat si fresh a doua zi.

Consecintele Lipsei de Somn

Poate crezi ca “pierzi timpul” dormind, insa consecintele lipsei orelor minime de somn sunt multiple, iar unele pot duce chiar la boli si dereglari grave. Dintre acestea mentionam:

·         Cresterea in greutate, ducand spre obezitate

·         Cresterea riscului de probleme cardiace

·         Schimbari de dispozitie bruste

·         Alterarea abilitatii de a lua decizii logice

·         Cresterea riscului de aparitie a diabetului

·         Dificultate in retinerea si invatarea informatiilor noi

·         Sistem imunitar deficitar

·         Greseli la locul de munca

·         Producerea accidentelor in trafic din cauza condusului in stare semi-adormita

·         Un risc pronuntat de mortalitate.

Temperatura Optima pentru Somn

In timpul zilei poti modifica temperatura locuintei dupa bunul plac prin intermediul termostatului ambiental pe care il detii. Acesta vine odata cu centrala termica achizitionata, si este direct setat pentru temperatura optima. Cu toatea acestea, noaptea, cand dormi, nu poti regla temperatura externa prin intermediul unui termostat de ambient wireless sau nu, iar temperatura ta interna, “termostatul” pe baza caruia corpul tau diferentiaza rece de cald, si vice versa, este responsabil cu pastrarea temperaturii optime.

“Termostatul intern” functioneaza dupa ritmul circadian. Acesta se asigura ca procesele corpului sunt optimizate la anumite intervale de timp, intr-o perioada de 24 ore. Acest ritm este conectat direct cu schimbul de lumina zi-noapte, fiind cel responsabil pentru starea de somn noaptea si starea activa de pe timpul zilei. Mai mult, acest ritm coordoneaza sistemele fizice si psihice.

Insa “termostatul intern” reactioneaza la urmatoarele influente:

·         Tensiune arteriala

·         Puls

·         Temperatura corporala

·         Hormoni

Iar tocmai din cauza ca termometrul intern este influentabil de stimuli externi, temperatura camerei va dicta calitatatea somnului tau. S-a dovedit stiintific faptul ca o camera cu o temperatura calda, crescuta, va genera somn agitat. Cu cat temperatura camerei este mai scazuta (dar nu suficient de joasa pentru a produce disconfort) somnul va fi mai linistit, si va fi mai usor pentru tine sa adormi.

Stiai ca cea mai buna temperatura pentru copii mici este cea de 20.5° C? Insa incearca pe cat posibil sa pastrezi temperatura constanta, intrucat copii sunt mai sensibili la schimbarile bruste de temperatura. 

Efectul temperaturii ambientale asupra somnului

Mai jos iti vom prezenta un tabel ce cuprinde relatia temperatura-somn. Astfel, vei putea observa ce beneficii iti ofera o temperatura perfecta pentru somn, respectiv ce obtii dintr-un somn de calitate. Insa, vei putea citi si despre consecintele pe care le are lipsa somnului asupra sanatatii tale.

Beneficiile temperaturii optime in dormitor

Consecintele lipsei somnului calitativ

Adormi mai repede

Sistem imunitar deficitar

Somn de calitate

Concentrare si invatare dificila

Sanatate imbunatatita

Durata de viata redusa

 

Beneficiile unui dormitor racoros

Prin intermediul unui termostat modulant, vei putea masura temperatura din fiecare camera (termostatul va masura temperatura din camera in care se afla) si vei putea optimiza astfel temperatura. De aceea, vei putea regla temperatura camerei, respectiv a dormitorului, inainte de a te aseza in pat.

1.       Adormi mai repede. O temperatura mai joasa ajuta la adormirea facila. Cand este prea cald, corpul va consuma energie pentru a regla temperatura, deci iti va fi mai greu sa adormi. Asadar, inainte sa te pui in pat, este indicat sa setezi termostatul centralei la temperatura optima in camera.

2.       Calitatea somnului se imbunatateste. Adormind mai repede calitatea somnului tau se va imbunatatii. Nu doar vei avea orele de somn necesare, dar vei prevei “invartirile de pe o parte pe cealalata”, zvarcolitul si somnul superficial.

3.       Previi insomnia. Daca gandurile nu-ti dau pace, sau daca ai avut parte de o zi stresanta, exista mari sanse ca somnul sa nu vina la ora pe care ti-o doresti. Oamenii de stiinta au analizat problema si au constatat ca cei care sufera de insomnie au o temperatura a corpului mai ridicata. Deci, pentru a ajunge la temperatura optima, au nevoie de un mediu ambiant mai rece.

4.       Sanatate imbunatatita. Un somn calitativ iti va imbunatatii starea de sanatate generala si, prin asociere, sistemul imunitar. Astfel, vei fii sanatos mai mult timp.

Cum obtii temperatura optima in camera?

Temperatura din locuinta si din camera se poate modifica foarte usor, in special daca faci parte dintre fericitii posesori ai unei centrale termice Bucuresti, sau a unei centrale termice murale. De ce? Intrucat temperatura optima tine de:

·         Setarile corecte ale termostatului.

Specialistii Stecom iti recomanda termostatul Vaillant eRELAX! Extrem de usor de utilizat si instalat, este deja setat la temperatura optima perfecta pentru orice locuinta. Si, mai mult, odata achizitionat cu centrala termica aferenta, vei putea beneficia de instalarea si mentenanta intregii instalatii.

·         Calibrarea corecta a termostatului.

·         Mentenanta si pastrarea in stare optima a aparatelor de aer conditionat din locuinta

·         Utilizarea ferestrelor si a ventilatoarelor in mod eficient, pentru o ventilatie corecta

·         Foloseste plante!

Stiai ca plantele sunt o sursa excelenta de oxigen dar te pot ajuta la mentinerea unei temperaturi optime in casa? Ferigile, aloe vera, ficusul areca palm sunt unele dintre plantele ce ajuta la imbunatatirea calitatii aerului, eliminarea toxinelor si cresterea nivelului de oxigen in apartament!

Calitatea Aerului

Pe langa temperatura aerului din camera, este importanta si calitatea acestuia. Vara, dar in special iarna, cand aerisirile sunt mai rare, din cauza temperaturii scazute, calitatea aerului tinde sa se deterioreze. Cum se deterioreaza? Prin reciclarea constanta a acestuia si neinlocuirea lui cu aer curat, proaspat, de afara. Previno aparitia si recircularea bacteriilor purificand aerul din jur.

Cum sa purifici aerul

Prima modalitate in care te poti gandi sa purifici aerul este sa investesti intr-un purificator de aer profesionist. Sunt o multime de modele deja pe piata, pentru toate buzunarele. Insa, daca iti doresti sa optezi pentru o varianta ce nu presupune epuizarea banilor din portofel, atunci citeste urmatoarele sfaturi si vezi care se pliaza cel mai bine locuintei tale.

1)      Schimba filtrul centralei termice. Odata cu utilizarea frecventa, filtrul de aer al centralei tale se poate uza, si murdari. Acesta nu are un singur rol – acela de a stopa noxele sa patrunda in locuinta ta. Are, de asemenea, rolul de a purifica aerul, de a pastra impuritatile afara. Astfel, din cand in cand, acesta necesita curatat sau schimbat.

2)      Achizitionarea unui umidificator. Stiai ca odata cu racirea aerului, lipsa de umiditate conduce la dezvoltarea bacteriilor? Astfel, daca locuinta ta se afla intr-o zona rece, unde aerul are o tendinta de a fi “taios”, poti utiliza un umidificator sa-l “imblanzesti”. Insa retine, aerul nu trebuie sa fie nici foarte umed, intrucat poate conduce la probleme de sanatate.

3)      “Inverzeste locuinta”. Da, ai auzit bine, plantele pot ajuta si cu purificarea aerului. In cazul acesta, plantele necesare pentru acest “job” difera de cele care sunt necesare pentru mentinearea unei temperaturi optime. Pentru purificarea aerului, cele mai des utilizate plante include: iedera englezeasca, crinul pacii sau Rhapis palmierul doamnei.

Poti adauga si alte plante in locuinta in afara de cele mentionate in acest articol. Orice planta este binevenita atata timp cat stii ca te poti ingriji de ea corespunzator, ii poti oferi conditiile propice de dezvoltare si te poate ajuta.

4)      Sterge de praf mobila. Ai fi surprins cat praf se poate acumula intr-o singura saptamana. Iar acesta poatea avea efecte nocive asupra sanatatii tale daca nu iei masuri preventive la timp. Astfel, daca pastrezi curatenie in locuinta ta, si calitatea aerului se va imbunatatii.

5)      Covoarele si carpetele. Aceste doua elemente de décor si confort prezente aproape in toate casele necesita, de asemenea, atentie. Incearca sa cureti folosind aspiratorul sau curata-le utilizand aburul. Astfel, vei avea casa si aerul mai curat.

6)      Schimba asternuturile. In timpul somnului corpul tau poate transpire – in functie de temperatura din camera. De aceea, pentru un somn linistit, dar si pentru o igiena personala corecta, este indicat sa schimbi asternuturile macar o data pe luna, daca nu le poti schimba saptamanal sau chiar de cateva ori pe saptamana.

7)      Curata zilnic baia si bucataria. Da, poate parea o munca suplimentara, pe care poate nu esti dispus sa o depui zilnic. Insa, aburul rezultat de la gatit si de la baie se va depozita pe pereti sau alte elemente de mobilier din bucataria si baia ta. Iar cu timpul, lasate necuratate, acestea vor deveni greu de eliminat.

Concluzie

Temperatura dormitorului tau va influenta calitatea somnului tau. Astfel, trebuie sa te asiguri ca termostatul este calibrat corect, centrala functioneaza corect si temperatura este setata la nivelul optim pentru tine.